Az ember fájdalom- és lázcsillapításra, trombózis- és tumorgátlásra használja a növényekből származó szalicilsavat; a Science cikkéből választ kapunk arra, miért termeli ezt az anyagot maga a növény. Az évezredek óta használatos gyógyszer manapság is számos meglepetést tartogat.

Kis mennyiségben vitamin, nagy mennyiségben méreg, a jövő pedig a szalicilsav további potenciális orvosi felhasználásait vizsgálja- egyelőre sejtvonalakon -, így szóba kerül limfoblasztos leukémia, prosztata-, emlőrák és melanoma terápiája.

A láz emelkedett testhőmérséklettel járó állapot, egy tünet, melyet kiválthat fertőző és nem fertőző betegség, külső hatás is. Mi a teendő láz esetén?

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Tisztelt Tagtársaim, kedves Kollégák, Barátaim!


Újabb fontos kötetekkel gyarapodott elektronikus könyvtárunk (www.gyogyszeresztortenet.hu) . A pontos lista lentebb olvasható.
Immáron felkerült az összes múltbeli FoNo (I-től VI-ig), a szokásos szókeresős, digitalizált verzióban (E-Könyv menüpont, ahol gyorsan rájuk lehet keresni a keresőablakban). A FoNo mellett 1774-től az összes hazánkban hivatalos gyógyszerkönyv is megtalálható az 1954-es Ph. Hg. V.-tel bezárólag. A „történelmi gyógyszerinformáció” menüpontban pedig az összes hatósági gyógyszerlista-előírásgyűjtemény 1934-1996 között, az OGYI zöld könyvekkel és másokkal együtt, illetve ezeknél jóval több minden.

Háromezerhatszáz fő bevonásával készült hazai felmérés az inkontinenciában szenvedőkről.
A nők esetében az inkontinencia előfordulásának valószínűsége háromszor akkora, mint a férfiaknál, és 30, majd 50 éves kor fölött különböző rizikófaktorok miatt jelentősen nő a kialakulás esélye. A problémáról mégis kevés szó esik, egyrészt a kapcsolódó szégyenérzet miatt, másrészt pedig mert sokan azt gondolják, hogy ez az öregség természetes velejárója, így nincs mit tenni ellene. Pedig a probléma súlyosságától függően az otthon végezhető gyakorlatoktól a modern műtéti beavatkozásokig általában van megoldás.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: medicalonline.hu

A vény nélkül kapható és a vényköteles lázcsillapítók négyféle ismert hatóanyag valamelyikét tartalmazzák: ibuprofent, paracetamolt, acetil-szalicilsavat, illetve aminofenazont. De melyiket érdemes választani?
Nincs különbség láz és láz között. Bakteriális és vírusos fertőzés esetében egyaránt a kórokozó által kiváltott szervezeti reakciólánc okozza a lázat, ez a válasz pedig mindig ugyanúgy zajlik, nincs különbség.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.com

Jelenleg a mindennapi gyakorlat bevett részeként alkalmazott intradermális BCG-oltás csak 10-ből 2 majomnál volt képes a védelem kifejtésére és a betegség kialakulásának a megakadályozására, addig az intravénásan bejuttatott oltóanyag 10 állatból 9-nél tudta az akut megbetegedés kialakulását meggátolni.

A jövőben a kutatók a megfelelő intravénás dózis megtalálására fektetnek hangsúlyt. Azt követően, várhatóan 18 hónapon belül megkezdődhetnek a humán vizsgálatok.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: medicalonline.hu

A  szédülés igen gyakori tünet, élete során mindenki találkozik vele, egy-két alkalommal. Jó azonban tudni, hogy számos gyógyszer lehetséges mellékhatásai között is megtalálhatjuk a szédülést, amit leggyakrabban: vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók okozhatnak. De számos egyéb oka is lehet még a szédülésnek, mint pl. az alacsony és magas vércukorszint, a csontritkulás gyógyszerei és pszichológiai betegségek.

 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

Forrás: hazipatika.com

ogyei logo epapir mgyk  aeek logo  neak logo

  gyoftex logo hum2magyosz newelogo